A Mátészalkai kistérség lakosságának megközelítőleg 10%-a (kb. 6500 fő) küzd valamilyen pszichiátriai problémával mindenféle segítség nélkül. Ezeknek az embereknek nagy része nem részesül közösségi pszichiátriai vagy más ellátásban, mert egyrészt nincs megfelelően képzett szakember vagy elérhető szolgáltatás lakóhelyük közelében, másrészt sokszor nem ismerik fel a betegség tüneteit és nem tudatosul, hogy szakszerű segítségre, pszichiátriai ellátásra van szükség.
A program 1. komponense keretében a kistérségben egy ún. mozgó pszichiátriai tanácsadó irodát hozunk létre. Ez az újszerűen szervezett szolgáltatás azt jelenti, hogy a kistérség bizonyos pontjain (hat kiválasztott, jól megközelíthető településen, azon belül is egy-egy állandó helyszínen, pl. művelődési házban, iskolában stb.) olyan, heti rendszerességgel nyitva tartó tanácsadásra alkalmas helyszínek kerülnek kialakításra, ahol speciálisan képzett szakemberek segítségét kérhetik azok, akiknek bármilyen pszichiátriai jellegű problémájuk van illetve hozzátartozóik. A szakemberek képesek a hozzájuk forduló személyek betegségeit diagnosztizálni, és problémáik leküzdéséhez megfelelő segítséget nyújtani.
Mindezeken túl a hat szakemberből álló csoport feladata, hogy kapcsolatot építsen ki és tartson fenn a helyi közösséggel annak érdekében, hogy kölcsönösen támogatni tudják egymást feladataik ellátásában.
A programban résztvevő szakemberek megfelelő képzettséggel rendelkeznek annak érdekében, hogy képessé váljanak a Közösségi Pszichiátriai Prevenciós Programban betöltendő szerepük ellátására, a megelőzésre, közösségi munkára és egyéni gondozásra egyaránt kiterjedő komplex feladataik - hat kistérségi helyszínen mozgó módon való- biztosítására.

ESEMÉNYNAPTÁR

2015. augusztus 28. 13.00
Zárórendezvény és sajtótájékoztató

Helyszín: Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület
4754 Géberjén, József Attila u. 4-6.

Közösségi Pszichiátriai Prevenciós Program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben
TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010