"Visszatért az élet értelmébe vetett hitem"
A mindennapok igazolják a tanácsadó irodák létjogosultságátMár több mint egy éve indult útjára a „Közösségi pszticiátriai program a Mátészalkai kistérségben” projekt, melynek keretében hat településen nyílt pszichiátriai tanácsadó iroda. Az irodákban szakmájukban is elismert, képzett szakemberek várják azokat, akik mentális problémájuk miatt várnak segítséget. A szakemberek nem csak tanácsokat adnak, a megfelelő intézmény felé is irányítják a hozzájuk fordulókat. 

A kezdeti létszámhoz képest az első félév során 2-3 szorosára növekedett a tanácsadó irodákban megforduló kliensek száma. Leggyakrabban magánéleti gondok, céltalanság, döntési bizonytalanság, szorongás, depresszió, életvezetési nehézségek, szülő-gyerek kapcsolat zavara, párkapcsolat, gyász miatt keresik fel a szakembereket, de családon belüli problémákkal (pl. alkoholizmus), gyerekek pszichés zavaraival, egzisztenciális nehézségekkel összefüggő pszichés panaszok megoldásával is fordulnak hozzájuk. Arra is van alkalom, hogy egyszerűen „csak egy jó beszélgetésre” vágynak.

A tanácsadó irodák egészségfejlesztőinek segítségét elsősorban a legfontosabb népegészségügyi problémákban kérik. A kardiovaszkuláris rizikófaktorok közül jellemzően a túlsúly és elhízás, magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség kapcsán tartanak életmód tanácsadást. A második leggyakoribb téma a kisgyermeket nevelő családok esetében a gyermeknevelés, gyermekgondozás, valamint a családon belüli krízisek megelőzése, és kezelése.


Leggyakoribb betegségek a 19 évesnél idősebb férfiak körében


Az eddigi tapasztalatok alapján a Mátészalkai kistérségre legjellemzőbbek az alkohol probléma, a pszichés problémák (pl.: depresszió, pánik betegség, demencia), létbizonytalanság, illetve a családon belüli konfliktusok, amelyek elsősorban az alkoholfogyasztásra és a rossz anyagi körülményekre vezethetők vissza. A legtöbb probléma talán abból fakad, hogy sokan nem rendelkeznek kellő önismerettel. A térség középkorú felnőtt lakosságának nagy része érintett a túlsúly és az elhízás problémájával, továbbá nagyon magas a dohányzók aránya férfiak és nők körében egyaránt. A hátrányos helyzetből adódóan a családokban gyakoriak a krízishelyzetek.


Leggyakoribb betegségek a 19 évesnél idősebb nők körében


Pozitívan értékelhető, hogy voltak és vannak is visszatérő emberek a problémájukkal kapcsolatban. Volt, akinél jelentősebb eredmények születtek: stroke után nőtt az önellátási szándéka, az élet értelmébe vetett hite. Egy másik visszatérő a személyes felelősségvállalást csökkentette, ami nagy könnyebbség. Egy idős úr végre értékesnek érzi magát, mert a faluban eddig kinevették herba hobbija miatt. Vannak olyanok, akiknek remélhetőleg életvezetésükben történt előrelépés. Előfordul azonban az is, hogy a kliens meggondolja magát és a segítségnyújtás emiatt marad el. Jellemzően még a táplálkozás és túlsúly témakörben, a fogyni vágyók körében tapasztalható a rendszeresség. A másik gyakori visszatérő problémakör a kisgyermeket nevelő családanyák esetében a gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatos témák. Többnyire a 30 és 50 év közöttiek, vagy 50 év feletti, de fiatal-családot alapított felnőttek is küzdenek gyereknevelési gondokkal.

Minden esetben a problémák felvázolásával kezdődik a tanácsadás, melynek kiértékelése után következik az egyénre szabott tanácsadás a lehetőségek és szükséges keretek figyelembe vételével. Pl. gyerek figyelemzavara kérdésében átbeszélik mindazt, amit a szülő is megtehet a kedvező kimenetel érdekében, és olyan jutalmakban részesíti a gyereket, mely a szabadságfok révén kedvet ad az időnkénti fegyelem elviseléséhez.

A szakember és a problémájával hozzá forduló ember közötti bizalmi viszony kialakítását nagyban támogatják a kialakított tanácsadó irodák, ahol a kliensek négyszemközt tudják megosztani problémájukat a szakemberekkel. A tanácsadó irodákban nyugodt körülmények között van mód a problémafeltárásra.

TANÁCSADÓ IRODÁK A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN:

Géberjén:
Jót s Jól Intézmény ( József Attila u. 4-6.)
Csatolt települések: Győrtelek, Fülpösdaróc

Vaja:
Művelődési Ház (Damjanich út 68.)
Csatolt települések: Nyírparasznya, Őr

Nagyecsed:
Nagyecsed Városért Egyesület (Árpád út. 7.)
Csatolt települések: Fábiánháza, Mérk, Vállaj

Ököritófülpös:
Ifjúsági ház (Kossuth u. 111.)
Csatolt települések: Rápolt

Hodász:
Orvosi rendelő ( Dózsa György u. 25.)
Viktória Ápoló-Gondozó Központ (Tarnai tag 1.)
Csatolt települések: Nyírkáta, Kántorjánosi, Tiborszállás

Mátészalka:
Idősek Nappali Intézménye (Rákóczi u 13. )
Fogyatékosok Nappali Intézménye (Kölcsey tér 4. )
Szatmári Egyesített Szociális Intézmények (Szalkay L. u. 2/a)
Csatolt települések: Nyírmeggyes, Nyírcsaholy, Jármi, Papos, Nagydobos, Ópályi, Szamosszeg, Szamoskér, Kocsord

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010
“Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben”

ESEMÉNYNAPTÁR

2015. augusztus 28. 13.00
Zárórendezvény és sajtótájékoztató

Helyszín: Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület
4754 Géberjén, József Attila u. 4-6.

Közösségi Pszichiátriai Prevenciós Program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben
TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010